Det er ikke helt lige meget, hvor du hoster din hjemmeside i forhold til SEO. At have en pålidelig webhosting service kan faktisk have en (lidt indirekte) indflydelse mht. SEO. At have en webhosting udbyder, som fx har lav “oppe” tid er ikke blot dårligt for brugervenligheden på din hjemmeside, men det er faktisk også noget som Google og de andre søgemaskiner ikke bryder sig om.
Og dette er ikke det eneste, som kan påvirke din hjemmesides SEO. Fx kan der være stor forskel på ens hjemmesides hastighed, afhængig af om den er hostet på en Shared hosting eller fx VPS. Og som du nok ved, er hastigheden en af Googles mange ranking faktor, så derfor kan man sige, at webhosting’en kan have denne lidt indirekte effekt på din hjemmesides SEO.
Så derfor skal du selvfølgelig heller ikke forvente, at en pålidelig webhosting udbyder er noget der alene kan rykke dig i toppen er SERP, det skal selvfølgelig ske i korrelation med de andre On-Page SEO og Off-Page SEO faktorer.
tl:dr: Vil du have min anbefaling på en SEO-venlig hosting, så er min anbefaling Unoeuro. Du kan her se min guide til, hvordan du opretter en hjemmeside hos Unoeuro.
Webhosting faktorer der kan påvirke SEO
Herunder er der webhosting faktorer, som kan påvirke din hjemmesides SEO. Og her skal der være fokus på kan, for alle disse faktorer er ikke helt sikre.
Servers lokation
Umiddelbart burde serverens lokation ingen direkte indflydelse have mht. SEO. Dog skal du være opmærksom på, at ligger serveren langt væk fra det land hvor dine kunder kommer fra, så kan det have en negativ indflydelse på hastigheden. Derfor er det – set ud fra et hastighedsmæssigt synspunkt – en god ide, at ens server ligger i nærheden af det land, hvor dine kunder kommer fra. Så er dine kunder fra Danmark og din hjemmeside er hostet i fx Tyskland, er det helt fint, men er den hostet i USA, er det knap så godt mht. hastigheden.
Hvad så, hvis ens kunder kommer fra mange forskellige lande? Hvis det er tilfældet, er det en god ide at bruge et Content Delivery Network (CDN), som fx MaxCDN.
Hvad med internationale domæner (.org osv.)?
Ved country-coded top-level (fx .dk, .de) bruger Google primært den information (altså at .dk domæner er til danske brugere osv.) til at afgøre hvilket land som indholdet er rettet imod. Men ved internationale domæner (fx .com, .org mv.) er det lidt sværere for Google. Så her bruger de også informationer som IP-adressen, indgående links mv. Så bruger du et internationalt domæne som fx .org, hvis målgruppe er i Danmark og din hosting server er i Danmark, er det helt fint. Men er serveren placeret i fx Tyskland, kan det anbefales at angive dette til Google Webmaster Tool. Det vil hjælpe dem til at finde ud af, hvilket land dit indhold er relevant for.
Jeg lader det være givet, at du har opsat Google Webmaster Tool og du ved hvordan man logger ind.
Gå herefter ind under “Konfiguration” og “Indstillinger”.
Og vælg herefter det givne land ud fra “Geografisk mål”.
I ovenstående tilfælde kan jeg ikke vælge noget, da det er et .dk domæne og Google dermed tag det derfor for givet, at domænet er tilknyttet Danmark.
Har du en hjemmeside der henvende sig til flere forskellige lande, kan det ikke anbefales at bruge ovenstående metode.
“Oppe” tid
Ved “oppe” tid forstås den mængde tid, som serveren er oppe (undtagen planlagt vedligeholdelse), og brugere og søgemaskiner derved kan få adgang til din hjemmeside uden problemer. Er din hjemmeside ofte nede kan du risikere, at dine sider bliver deindekseret, da Google ikke kan få adgang til dem og derfor tag det som givet, at de ikke findes længere.
Derfor skal du sikre dig, at dit webhoster garantere minimum 99,5% “oppe” tid. Sørg også for, at når din hjemmeside er nede eller der er en planlagt vedligeholdelse procedure, at din udbyder IKKE omdirigere besøgende til deres egen hjemmesider, men returnerer en 503 side i stedet for. Det sender et budskab til søgemaskinerne om, at din hjemmeside blot er midlertidig utilgængelig.
Vil du gerne tjekke din hjemmeside “oppe” tid, kan du bl.a. bruge servicen Pingdom. Her kan du for et mindre beløb om måneden få en flot grafisk visning over din hjemmesides “oppe” tid mm. (du kan dog bruge det gratis på én hjemmeside). Ellers kan du bruge den gratis tjeneste Sitebeak, som vil sende en besked til dig, hvis din hjemmeside er offline eller hacket.
Ovenstående billede er for denne blog, som er hostet hos Meebox og den er godkendt. Så godt ser det ikke ud for Halfdan Timms hjemmeside Juf.dk, som er (og nok snart, har været) hostet hos i123.dk, og er et godt eksempel på en ikke optimal webhosting service. Så derfor kan det være en god ide at bruge et værktøj som Pingdom eller lignende til at tjekke din hjemmesides ‘oppe tid’.
Dedikeret IP-adresse
Der var for nogle år siden den såkaldte “Bad IP Neighborhood Theory” – altså det, at du deler IP-adresse med Spam/Malware inficeret (og andre slemme) hjemmesider kan have en negativ effekt på din hjemmeside mht. SEO. Om dette stadig er aktuelt, og om det overhovedet har en effekt, kan diskuteres. For stort set alle hjemmesider der er hosted på Sharing Hosting deler IP-adresse med nogen “slemme” hjemmesider. Prøv blot at skrive denne URL (med dit domænenavn til sidst i stedet for “domæne.dk”) oppe i dit adressefelt i din browser.
http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=domæne.dk
Og herefter tryk på linket ud for “Dette website blev hostet …” (se ovenstående billede).
Som du kan se på ovenstående billede deler denne blog IP-adresse med 127 hjemmesider, som indeholder skadeligt software. Så om denne teori er aktuelt, kan som sagt diskuteres.
Men vil du gerne være på den sikre side, kan dette problem løses på 2 måder.
- Du kan enten skifte til en anden “hosting pakke” – fx Managed Hosting, VPS – hvilket i mange tilfælde ikke kan betale sig, da det er dyr løsning og kun for de lidt større hjemmesider.
- Den anden løsning er, at du får en dedikeret IP-adresse. Ved en dedikeret IP-adresse får du helt din egen IP-adresse og du risikerer derved ikke at dele IP-adresse med “dårlige naboer”. Det koster et mindre beløb – fx koster det 199 kr. om året hos Meebox.
Hastighed
Som du nok allerede ved, er hastigheden en af de over 200 ranking faktor som Google bruger (hvilket Google selv har været ude at sige). Og her har dit webhotel faktisk en rolle. For er din hjemmeside hostet på en Shared Server – hvilket størstedelen af mindre/mellem hjemmesider er – kan du risikere en meget ustabil hastighed på din hjemmeside.
Ved Shared Hosting deler du nemlig serveren med andre. Og det kan betyde, at hvis serveren bliver overbelastet går det ud over din hjemmesides hastighed. Og det kan medføre, at din hjemmeside visse perioder har en fin loadtid på fx 1 sek. – men lige pludselig bliver serveren overbelastet, også loader din hjemmeside lige pludselig på 5 sek. Det medfører altså en stor ustabilitet.
En løsning på dette kan være at opgradere til enten Virtual Private Server eller Managed Hosting. Managed hosting er kun for de allerstørste hjemmesider (med omkring 1 million sidevisninger eller mere om måneden), så for de fleste vil dette ikke være relevant. Men Virtual Private Server (også kaldt VPS) kan derimod være relevant for mange, og er en god løsning.
Virtuel Private Server henviser til en virtuel maskine. Det er en metode til at opdele en fysisk server til flere servere med henseende til den enkelte kundes behov. Det skal dog siges, at har du mindre end 10.000 unikke besøgende om måneden vil en shared server i de fleste tilfælde været helt fint.
Det koster selvfølgelig penge at opgradere til Virtuel Private Server, og føler du ikke lige at du har økonomisk kapacitet til det, kan du i stedet vælge en mindre overfyldt Shared Hosting. Sådan nogen webhoteller, kan du bl.a. sammenligne pris, plads mv. på hjemmesiden Webhotelsoversigt.dk.
Webhosting faktor som ikke påvirker SEO
Visse webhosting firma har det med at reklamere, at de er mere SEO venlige på grunde, som egentlig ikke har nogen påvirkning på din hjemmesides SEO. Reklamerer de derfor med et af nedenstående punkter, passer dette ikke.
- Ingen specielle aftaler. Der er ingen webhosting firmaer, som har en speciel aftale med Google, som giver dem en fordel ift. andre webhosting firmaer.
- Tricks eller tekniske fordele. Der findes ikke nogle webhoteller, som har et eller andet tricks eller teknisk fordel ift. andre webhoteller mht. SEO.
Der kan godt findes webhosting firmaer, som reklamerer med dette (primært udenlandske og sjældent, hvis overhovedet, danske webhosting firmaer) – og det er altså ikke rigtig, det som de siger.
Hvilket bruger SEO folkene?
Det kan være interessant at se, hvilke hosting service som danske autoritære blogs og hjemmesider, der har indhold relateret til SEO, bruger. Her kan vi direkte analysere, hvad personer – som har forstand på SEO – bruger af webhosting muligheder. Derfor har jeg udvalgt 20 danske hjemmesider med indhold relateret til søgemaskineoptimering, og undersøgt hvilket hosting service som de bruger. De hjemmesider jeg har undersøgt er som følge
Antphilosophy.com Concept-I.dk Webjuice.dk Henrik-Bondtofte.dk SEOText.dk HalfdanTimm.dk Trovatten.com v4d5.net Blucher-Media.dk Nozebra.dk KTJ-Media.dk SEO.dk SEOAnalyst.dk LarsBachmann.dk BrianBrandt.dk SEONord.dk Demib.dk SEOTips.dk Atcore.dk Onlinepartners.dk
Som det kan ses er der en del der bruger shared server, som fx Gigahost. Der er dog også en del af udbyderne som tilbyder flere forskellige hosting, som fx Meebox som både tilbyder VPS og shared hosting eller Hostnordic som både tilbyder managed hosting og shared hosting. Eller Zitcom, hvor også Unoeuro’s (som både tilbyder sharing hosting og VPS) servere er placeret. Dog er Emil Bluchers bud på det, at 15 på shared hosting, 2 på en cloud og 2 har en dedikeret server eller VPS – altså et klart overtal af shared hosting.
Samtidig er det værd at bemærke, at alle undtagen Amazon AWS har deres server placeret i Danmark. Ovenstående data er fundet vha. WhoIsHostingThis, som du ligeså gratis kan benytte til at finde ud af, hvor andre hjemmesider er hostet.
Hvilket webhotel anbefaler du?
Som nævnt i introen i indlægget anbefaler jeg Unoeuro, hvis du vil have en SEO-venlig hosting. Synes du Unoeuro er for dyrt, så findes der nogle andre billigere hostingudbydere. Du kan f.eks. bruge Billig-Webhosting.dk til at se et overblik over priserne på de forskellige hostingudbydere.
Det kunne samtidig være spændende at høre hvad din mening er om dette? Har du nogen erfaring der indikerer, at serverens lokation har betydning eller det at have dårlige IP-naboer mv.? Så skriv det endelig nede i kommentarfeltet.
Det er måske lige værd at nævne at zitcom på grafen er UnoEuro – det ændrer måske lidt på konklusionen :)
Tak for påmindelsen, Tom.
Det er hermed noteret i teksten – ret mig endelig, hvis det ikke er helt rigtigt det jeg har skrevet nu.
Tak for mention :)
Den er nu gal med mere end Zitcom:
Zitcom = Zitcom løsninger, Unoeuro, Curanet og Wannafind
Jay.net = i123, Azehosting’s prohoteller, Powerhosting, webhosting.dk og mange andre
Cloudflare = kun på DNS-niveau og ikke decideret hosting
Efter hvad jeg kan se ligger 15 på shared hosting, 2 på en cloud og 2 har en dedikeret server eller VPS.
Fint indlæg. De her GeoIP værktøjer er ikke såååå præcise. Vi har i hvert fald ingen servere i Hvidovre ;-) De står i Høje Taastrup.
Derudover, så den CloudFlare IP… CloudFlare er et CDN du lægger ovenpå dit webhotel. Jeg ved at vi tilbyder det gratis på alle vores konti, så mon ikke den CloudFlare konto kan tilskrives Meebox også :-)
Det værende sagt, så var jeg ikke klar over, at Google kiggede på webhotellets oprindelsesland for at afgøre, hvorvidt det skal påvirke søgeresultaterne. Jeg troede, at de havde aflivet det for længe siden, og at det i højere grad var svartider, indhold, backlinks mv. som var gældende. Men der kan man bare se.
@ Emil: Velbekommen og tak for det, Emil. Det er nu tilføjet til artiklen.
@ Anders: Tak for det, Anders. Det er nu tilføjet til artiklen.
Og mht. om Google bruger det, er det mig der rodet rundt i det. De bruger ikke IP-adressen ved country-coded top-level domain (dvs. .dk, .de mv.). Men de bruger IP-adressen ved internationale domæner (fx .org, .com mv.), jf. her: https://support.google.com/webmasters/answer/62399?hl=en. Det er nu rettet i indlægget.
Tak for dit indlæg håber at du har mere.
Tak for din kommentar, Torben.
Hvis du går hen på forsiden af denne blog, vil du kunne finde flere indlæg :-)
Hej Jonathan
kan du anbefale en god webhotel til webshop som er seo venlig.
MVH
Shabir
Hej Shabir
Tak for dit spørgsmål.
Hvis det er en shared hosting du søger, så er Unoeuro (aff. link) klart min anbefaling. De har meget få “nede” tider, og så er det dem jeg har oplevet de klart hurtigste hastigheder hos. Så Unoeuro er min anbefaling :-)