Jeg har fået den store ære af at lave et interview med Henrik Bondtofte. Henrik udgav for godt og vel én måneder siden sin bog Linkbuildingbogen, og derfor tænkte jeg, at det kunne være virkelig spændende at lave et interview med Henrik bl.a. om linkbuilding her i 2013 (Henrik står bl.a. også bag Linkdagen, som er et kursus til dig som vil lære mere om linkbuilding). Så jeg har stillet Henrik 7 spørgsmål, hvori han har skrevet nogen rigtige gode svar. Men i stedet for mere introduktion, synes jeg vi bare skal hoppe ud i det og høre Henriks svar.
Note: Hvor Henrik har siden store viden inde for SEO og linkbuilding, så synes jeg også, at det kunne være spændende at høre en person med primært viden inde for Affiliate om nedenstående spørgsmål. Så derfor har jeg også lavet et interview med Halfdan Timm, hvor jeg nærmest har stillet de helt samme spørgsmål. Det er der virkelig også kommet et rigtig godt interview ud af, og du kan læse det her.
Interview
Men lad os gå videre til interviewet.
Jonathan: Kan du kort præsentere dig selv, for dem som evt. ikke skulle kende dig.
Henrik: Mit navn er Henrik Bondtofte, jeg har arbejdet med SEO og online markedsføring de sidste 7-8 år. Jeg er bosiddende i Odense, og til daglig sidder jeg som administrerende direktør i SEM-virksomheden Deducta-search, der har bosted i Hellerup. Jeg blogger på www.henrik-bondtofte.dk og er derudover aktiv på Google+ og Twitter. Jeg har desuden netop udgivet min første bog, Linkbuilding bogen.
Jonathan: Penguin 2.0 blev introduceret her for nogle måneder siden. Hvor der ved Penguin 1.0 og de efterfølgende ’små’ Penguin opdateringer har været en nogenlunde klar opfattelse af dens effekter og formål, har der været lidt mere forvirring omkring Penguin 2.0. Hvis du skulle komme med 3 ting, som du mener, at Penguin 2.0 har haft fokus på og/eller ændret – hvad skulle det så være?
Henrik:
- Penguin 2.0 går mest efter top generiske søgeord, eller money keywords om man vil. Jeg havde en interessant snak med Thomas Rosenstand, forfatter af SEO-Lex, den anden dag, om nogle tendenser vi begge havde lagt mærke til. Det ser nu ud til, at man kan blive straffet udelukkende på topgeneriske søgeord, man har arbejdet for meget på, men samtidig være i stand til at ranke på fraser med selv samme søgeord.
- Tærsklen for hvad Google accepterer af linkspam er blevet yderligere nedjusteret. Ved første Penguin-run, var det primært websites, hvis linkprofil havde linkspam som deres fundament. Her snakkede vi om procentsatser så høje som 70-100%. Nu flere Penguin-run der bliver kørt, nu lavere synes tærsklen at blive sat. Det betyder, at man skal være ekstra påpasselig, hvis man laver linkspam, eller er lidt for kreativ i sin tilgang til links. For nettet strammer mere og mere til, og fordi du måske er sluppet godt igennem de sidste par Penguin-kørsler, er det ikke ensbetydende med, at du når igennem den næste. Et godt råd ville være, at få kigget meget kritisk på sin linkprofil og komme et eventuelt problem i forkøbet.
- Google bliver mere og mere sikker på specifikke former for linkspam. Første Penguin var meget aggressiv overfor tomme forumprofillinks (Forumprofiler oprettet, uden aktivitet, men med link i profilen), artikelkataloger mv. Det virker som om, at turen nu er kommet gæsteblogindlæg og pressemeddelelser, men som jeg forstår og ser det, skal de fylde et vist rum af din linkprofil, før de bliver farlige. Dvs. Består din linkprofil af en overflod af disse, bliver du ramt. Som altid handler det om at have en naturlig variation.
Jonathan: Lad os rent hypotetisk forstille os at du overtog en hjemmeside, som konsekvens af Penguin 2.0 havde oplevet deranking i SERP på ca. 5-7 pladser på visse vigtige søgeord. Hvad vil de første 3 ting være som du kiggede på, i håb om at få de tidligere placeringer tilbage?
Henrik:
- Jeg ville starte med at kigge på ankerteksterne, som er den primære trigger for Penguin, men dog på ingen måde den eneste. Her ville jeg først kigge på eksakte ankertekster, herefter ville jeg lave en procentvis fordeling af ord i fraser, for at få det præcise antal gange et givent søgeord fremgår i ankertekster, så vel som procentsatserne for disse.
- Herefter ville jeg kigge nærmere på de forskellige linkkilder, som så suspekte ud, og notere hvor stor chancen er for at få linket fjernet igen. Her kigger jeg efter eventuelle kontaktinformationer, hvis det er et ”rigtigt website”. Hvis jeg kan se, at det er et linkscheme website noterer jeg URL i et Excel-ark, så det ligger parat til at blive sendt ind i en Disavow-fil til Google.
- Herefter har jeg et godt overblik over, hvor meget linkspam der er at finde. Hvis vi er oppe i en 70-80% linkspam, ville jeg faktisk vælge at droppe websitet og starte helt for fra på et nyt domæne i stedet for at sende Disavow-fil ind. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at selvom man indsender en Disavow fil, er man flagget som værende et ikke særligt trusted website. Er der tale om et mere reelt tilfælde, hvor der også findes rigtige naturlige links, ville jeg først tage kontakt, til dem jeg kunne og herefter disavowe resten af de suspekte links.
Jonathan: Lad os forstille os, at du overtog en hjemmeside, som havde oplevet en decideret straf af Penguin 2.0, og på visse vigtige søgeord var helt ude er top 100 i ranking. Hvordan vil du redde dette site? Kunne du overveje brug af Google Disavow Tool, vil du rykke hjemmesiden over på et nyt domæne og starte helt forfra, eller en helt tredje løsning?
Henrik: Jeg ville lave mine normale analyser og få et overblik over situationen. Men lad os nu lige lave et tænkt eksempel, for der kan være 10 løsninger til ovenstående spørgsmål, alt efter det præcise scenarie. Hvis websitet ranker på nogle vigtige ord og er helt upåvirket på disse, mens andre er helt væk, ville jeg prøve følgende manøvre: Jeg ville mappe de sider, der var i orden og som ikke var ramt. Herefter ville jeg oprette et nyt domæne og 301 redirecte disse over. Det virker i nogle tilfælde, men jeg har også set eksempler på det modsatte. Ved den første Penguin kunne man 301 de dårlige sider væk fra det primære domæne, men den dag i dag ville jeg hellere oprette et nyt og redirecte de sunde sider.
Jeg ville i sjældne tilfælde vælge at disavowe alle links, en enorm mængde linkspam vil altid være en skamplet på dit domæne (trustscore), og så ville jeg hellere starte helt forfra. Det er i alle tilfælde også bedre, hvis der altså er mulighed for det, at få fjernet linkene i stedet for at disavowe.
En tredje taktik kunne være at udligne mængden af dårlige links, men det er i de færreste tilfælde, at dette virker. Der skal virkeligt meget til, hvis der er mange spamlinks i forvejen. Jeg ville dog her disavowe en række af de dårligste links først, inden jeg begyndte, at prøve at udligne og jeg ville gå efter at få links fra sider med ekstremt høj trust. Desto højere trust du har, desto mere kan du slippe af sted med. Jeg vil tro du kunne bestille de første 2 millioner Inder spam-links til en Wikipedia-side, uden at den blev påvirket, dét er trust.
Jonathan: Men for at undgå at man kommer ud i et af de to ovenstående eksempler; hvordan vil du så anbefale, at man linkbuilder her i 2013, og hvordan linkbuilder du (gæsteblogging, PR, linkkataloger etc.)? Man snakker derudover meget om kvantitet, kvalitet og diversitet mht. linkbuilding. Kan du kort forklare disse begreber, og hvordan du vægter dem her i 2013 ift. tidligere?
Henrik: Det er et rigtig svært spørgsmål at besvare på stående fod, for det kommer fuldstændigt an på websitet, emnet, konkurrenterne, konkurrencen mv. Men! Jeg ville sigte efter kvalitet frem for kvantitet. Jeg er klar over, det er svært at afkode noget ud fra sådan en melding, men du kan bruge denne tommelfingerregel, kan du gøre det interessant og brugbart for andre, er det OK, og så er det faktisk næsten ligegyldigt, hvilken taktik du bruger. Hvis du primært bygger kvalitetslinks, har du også rig mulighed, for at supplere op med mindre stærke links, der stadig giver lidt, så som linkkataloger, links fra henvisningssider, toplister, forskellige sociale sider og den slags.
Jeg bruger rigtig meget presse selv, det er effektivt, og jeg syntes, det er en super sjov måde at bygge links på, og så er det slet ikke så svært, som mange går og tror. Desværre er man aldrig garanteret noget som helst. Derfor kan man ende ud i at have brugt en masse tid på noget, der ikke giver afkast, men det er samtidig her, du virkelig kan rykke fra dine konkurrenter.
Gæsteblogging er også en god måde at bygge links på, det er dog super vigtigt at du ikke KUN gør det for linkenes skyld. Herudover vil jeg gerne slå et slag for ’broken linkbuilding’, som er super effektivt, hjælp andre og du vil se, at de fleste vil hjælpe igen.
Kvantitet
Kvantitet skal man virkelig passe på med at fokusere for meget på – især nu. Jeg oplever desværre alt for ofte, at potentielle kunder er meget insisterende på at få et bestemt antal links. De fleste har den opfattelse, at ”more is better” men i virkeligheden er ”less is more” en mere givtig vej af begå sig.
Men under kvantitet, hører også IP-diversitet, og det er en vigtig faktor for gode placeringer.
Kvalitet
Kvalitet kan måles på mange måder, når vi taler links. Men kort sagt er et kvalitetslink, et link der overfører popularitet, autoritet, troværdighed og samtidig sender besøg. Links fra relevante sider kan dog sagtens være af høj kvalitet for dit website, men vil ikke være det for ikke relevante-sider, vi er dermed endnu engang ude i at, det kommer an på……
Diversitet
IP-diversitet er som sagt en rigtig vigtig faktor for gode placeringer i søgeresultaterne. Det er af samme årsag, man for guds skyld, skal holde sig væk fra at købe links fra dårlige linknetværk, hvor alle sider er hostet på samme server. Har man flere relaterede websites, vil jeg også på det stærkeste råde til, at disse ligger på forskellige IP-ranges, D-klassen skal som minimum være differentieret, men bedre er det, hvis også C og B klasse er. Vi har desværre ikke en særligt bred række IP-ranges til rådighed i Danmark, det er så heldigvis med til at gøre det mere ‘legit’, at have flere links fra nært relaterede IP-adresser end det ville være, hvis man eksempelvis konkurrerede worldwide.
Derudover handler diversitet også om linktyper. Du må aldrig have for mange links af en specifik type. Hvis du kun har linkkataloglinks, skal du have dig nogle bloglinks. Har du kun bloglinks, skal du have dig nogle links fra profiler, aviser, artikler, artikelkataloger mv. Du skal med andre ord have et godt og naturligt linkmix, links af forskellige typer. Et godt tip er at kigge på dine konkurrenters linkprofiler og finde ud af, hvordan deres linkmix er sammenkædet. Find tendenser ved at analysere flere sider og se bort fra links der ser spammy ud. Der kan være stor forskel på hvilke type links, man oftest får inden for forskellige brancher.
Jeg vægter faktisk ingen af disse parametre anderledes end tidligere, de har alle været vigtige i lang tid, om end de er langt vigtigere nu.
Jonathan: Kan du komme med et eksempel og beskrivelse på én linkbuilding kampagne som virkelig har været effektiv for dig/kunde?
Henrik: Ikke på et offentligt website, desværre, men du kan købe min bog og læse om fire konkrete cases, der gennemgås step by step ;-)
Jonathan: Der var ingen tvivl om, at gæsteblogging var det helt store i 2012 og mange bruger det stadig (jf. http://moz.com/blog/link-building-survey-2013-the-results-infographic). Der har været snak om, at man skal nofollow linkene, hvis ens intention har været at få et link fra den givne hjemmeside. Hvad er din holdning til dette, og bruger du gæsteblogging til dine egen/kunders hjemmesider?
Henrik: Jeg beder slet ikke om links, hvis jeg gæsteblogger, det lader jeg blogejeren om, og jeg bruger ikke gæsteblogging som en linkbuilding-taktik. Jeg bruger derimod gæsteblogging til at nå ud til nye mennesker, det jeg er mest interesseret i her, er at udvide mit netværk og få flere mennesker til at følge mig. Det betyder, jeg får et bredere reach, og dermed øger jeg også mine muligheder for at skaffe flere links i det lange løb, hvilket det betyder langt mere for mig. At man så samtidig også får links ud af det, er da rigtig fint, men det er ikke min hovedhensigt og nej, jeg beder ikke om at få nofollowed mine links, og vil heller ikke gøre det i fremtiden. Får jeg et nofollow, beder jeg heller ikke om at få det ændret.
Nej – Jeg bruger ikke gæsteblogging til vores kunder. Skal det gøres ordentligt, kræver det en stærk viden inden for emnet og den viden besidder vi ikke som konsulenter oftest ikke. Til gengæld kan jeg godt finde på, at opfordre til at kunden selv gør det, eller at de finder en ekspert inden for deres branche, med et stort netværk, til at gøre det for dem.
Jonathan: Og det sidste spørgsmål. Du arbejder i Deducta-Search, og hvis man kunne være interesseret i at hyre dig til linkbuilding, hvad kan man så forvente at få fra dig?
Henrik: Nu sidder jeg som administrerende direktør, og har derfor en lang række andre administrative opgaver, det vil derfor ikke være mig, der bygger dine links, men mine medarbejdere. De sparrer dog med mig, i forhold til strategier og taktikker, samt analyser. Skal du hyre mig specifikt, stiger timeprisen markant, og her vil der typisk kun være tale om strategier og analyser.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til Henrik Bondtofte for, at han vil deltage og hans kanon gode svar. Vil du som sagt gerne læse mere fra Henrik, kan du besøge hans blog Henrik-Bondtofte.dk, eller vil du hyre Henrik, kan du gøre det på Bondtofte.dk.
Det var virkelig en lang artikel, men den var hvert sekund værd at læse. Tak for alle informationer.
Velbekomme! Glad for, at du fandt den nyttig :-)